DANIJEL MERIJAM Romantični arhitekta bajkolikih svetova

Danijel Merijam (1963), samouki umetnik koji trenutno živi u San Francisku, savremeni je nadrealista s vrhunskom maštom i nesvakidašnjim kreativnim talentom. Njegovo majstorsko izvođenje akvarela je neverovatno dok stvara magične pejzaže iz snova koji pršte oštrim, živim bojama i zapanjujućim detaljima. Poput brižljivo osmišljenog vremeplova, posao Danijela Merijama je transport. Kroz poteze njegove četkice, vile vas odvode u karnevalsku nedođiju. Njegova umetnička dela su poput čudesa koje vidimo nekoliko puta u životu u onim snovima iz kojih bismo voleli da se nikada nismo probudili.

Njegov rad se manifestovao kao produkt izražene maštovitosti još dok je bio dete a crteži i slike su bili način na koji je mogao da da uravnoteži užas i haos koji su potresali njegov svet. Slikanjem je fiksirao snove na način koji je idealan za svet umetnosti. Danas umetnik svojim slikarskim predmetima pristupa s osećajem odgovornosti prema tom snu. Njegove slike su vozila za snove, a ne samo njihov proizvod. To omogućava gledaocu da nastavi tamo gde sam umetnik postavi pitanje i dopiše kraj priče po svom nahođenju. Slikar je budan u vremenu i kontekstu koji mu je dodeljen, odnosno za onaj koji se izborio.

Merijam je rođen u luci Jork, malom ribarskom selu u državi Mejn, koje privlači mnoštvo umetnika zbog svog šarma starog sveta. Okruženje u kojem je odrastao bilo je prilično ruralno, tako da mi je boravak u šumi bila svakodnevica – jedrio je, pecao i ronio. Njego svet je nastao kao sinteza sirove prirodne stvarnosti i fantastičnih tretmana njegove percepcije. Umetnikova veza s prirodom je nesumnjivo ukorenjena u oblicima i obrascima njegovog stvaralaštva. Sam umetnik naglašava da je njegovo detinjstvo imalo odlučujući uticaj na smer njegove umetnosti.

Zanimljivo u vezi s ovim slikarom jeste to što je potpuno samouk. Kada je u mladosti aplicirao za umetničke škole, rečeno mu je da njegove sposobnosti neće biti cenjene pa se okrenuo oblasti arhitektonskog dizajna, gde su njegove ilustracije dobile brojne nagrade. Godine 1986. Merijam se fokusirao isključivo na likovnu umetnost, a kasnije te godine imao je svoju prvu samostalnu izložbu. Od tada su njegove izložbe širom Sjedinjenih Država i Evrope hvaljene i zapažene od kritike.

Iako je u početku radio isključivo akvarelom, sada se okrenuo tehnici akril na panelu ili platnu. Da su akvareli Danijela Merijama knjige, sigurno bi bile bajke. Njegove kompozicione veštine i vešto produkovana tehnika suve četkice čine da potez izgleda bez napora, ali njegov rad neprestano izaziva granice izdržljivosti i govori o dubokoj posvećenosti ostvarenju njegovih umetničkih namera.

Merijam je imao preko sto izložbi širom Amerike, Evrope i Bliskog istoka, a njegovi radovi se nalaze na zidovima velikih korporacija, u muzejima i galerijama, kao i u privatnim kolekcijama širom sveta.