DEJV DORMAN Najvoljeniji crtač Ratova zvezda

Dejv Dorman (1958) je američki ilustrator naučne fantastike, horora i fantazije najpoznatiji po svojim umetničkim delima iz Ratova zvezda.

Rođen je u Mičigenu, od roditelja vojnih lica – od oca je nasledio ljubav i interesovanje za avione a od majke oko za detalje i veštu ruku. Formalno umetničko obrazovanje ga je previše sputavalo jer je želio da se bavi isključivo stripom i ilustracijama pa posle dve godine napušta školu i počinje samouko da izučava tehniku slikanja uljem, ali primenjenu na strip i fantastičnu umetnost. Taj njegov foto-realistični pristup izveden uljanim bojama mu je omogućio svetsku slavu već dve decenije.

Prvu šansu da naplati svoj radi i počne profesinalno da se bavi crtanjem dobija 1979. godine, kad je radio ilustracije za kompanije Marvel, DC i Dark Horse. Ipak, umetnik kao prelomni trenutak u svojoj karijeri pominje 1983. godinu, kada se njegovo umetničko delo prvi put pojavilo na naslovnoj strani časopisa Haevy Metal. Čuvena kompanija za proizvodnju igračaka Hasbro naručuje od Dormana da naslika preko 100 komada akcionih figurica Dži-Aj-Džo, i to nailazi na sjajan odjek kod publike.

Iako je stvarao umetnost zasnovanu na likovima kao što su Indijana Džons, Betmen i Supermen, postao je najpoznatiji po svojim umetničkim delima iz Ratova zvezda – Umetnost Ratova zvezda Dejva Dormana objavljena je 1996. u izdanju Random House/FPG. Publika ga je toliko volela da je 1998. pobedio u anketi čitalaca magazina The Official Best of Star Wars Magazine kao „najbolji izvođač Ratova zvezda“ a Džordž Lukas, kreator Ratova zvezda, vatreni je obožavalac Dormanovog stvaralaštva i pasionirani kolekcionar na desetine Dormanovih originalnih uljanih slika.

Tokom karijere dobio je brojne nagrade – tri puta je bio počasni gost Comic-Cona u San Dijegu. Tamo je 1993. dobio Ajznerovu nagradu za svoj umetnički rad na stripu Alien: Tribes.

Zanimljivo je da je pre 15 godina u pokušaju da brže proda kuću od 350 kvadrata pod hipotekom ponudio da kupcu nekretnine uradi uradi uljanu sliku metar puta dva u vrednosti od 50.000 dolara. s tim što bi kupac mogao da odabere kakav motiv žali na njoj. Na kraju je, naravno, uspeo, ali je ponosni vlasnik njegove slike želeo da ostane skriven od očiju javnosti.