ENI STEG DŽERARD Kraljica vilinskog narativa i tanane očaranosti

Amerikanka Eni Steg Džerard je oduvek volela da slika. Njena umetnička karijera počela je sa sedam godina, kada je imala prvu umetničku izložbu u svojoj školi. Od tada nikada nije prestala da stvara i radi za klijente širom sveta. Inspirisan prirodom, folklorom i mitologijom, njen rad izaziva snažne emocije i raspaljuje maštu kod posmatrača. Eni gaji posebnu ljubav prema rokoko slikarima iz 18. veka koji su imali veliki uticaj na njeno stvaralaštvo. Inspiraciju pronalazi u njihovoj snolikoj paleti i živahnom potezu četkicom koji se kombinuju u fantastičnu atmosferu magnovenja i tanane očaranosti. Veruje da su svojim delima nastojali da nas prenesu u različite svetove i fantastična mesta. U sopstvenom radu, poznatom po lepim, zagonetnim figurama i živahnim stvorenjima, Eni nastoji da dočara ovaj isti „transportni efekat“ na gledaoca.

Žene su na njenim slikama često prikazane u lepršavim haljinama, kako lutaju sa životinjama usred besprekorno obojene pozadine. Kroz svoju umetnost, Eni traga za magijskim načinima da pretvori svetovna stvorenja u najlepše primerke fantastične umetnosti. Jata riba postaju svetleće kugle, krastače su krunisane poput prinčeva iz bajki, a zmajevi se pretvaraju u minijaturne kućne ljubimce. Eni stvara očaravajuće nove svetove, a njene tehnike slikanja uljem stvaraju živopisan osećaj realizma. Tome doprinosi činjenica da na samo jednoj slici ima između 15 i 30 slojeva boje. Njeni radovi su svedočanstva o impresivnom talentu i besprekorno savladanim metodama postavljanja tankih slojeva boja kako bi se stvorili višedimenzionalni i luminiscentni svetovi koji odgovaraju harmoniji njenih subjekata. Eterično i magično carstvo se racveta, ujedinjujući naše postojanje s onostranim. Kroz svoju četkicu, Eni jača ljudske veze s prirodom oko nas i spaja magiju i stvarnost, otvarajući naše umove i srca za ono što je izvan ivice mpogućeg.  Umetnica vešto diriguje istraživanjima malih skrivenih svetova koji postoje u zaboravljenim seoskim dvorištima i drame koja se odvija sa njihovim nevidljivim stanovnicima. Ona proniče u tajne koje nestrpljivo čekaju da budu otkrivene i misterije u skrivenom trenutku vremena.

Eni izlaže svoje slike u galerijama. ali ima i zapažene radove za klijente kao što su Disney, Hasbro, Wizards of the Coast, Easton press, Ballistic Publishing i drugi. Njeni radovi nalaze se u privatnim kolekcijama širom sveta. Živi i stvara sa suprugom, takođe priznatim umetnikom, te psom i dve mačke u Džordžiji, u Sjedinjenim Američkim Državama.