Fondacija Mihajlović - Feniks

O fondaciji

Fondacija Mihajlović – Feniks je posvećena razvoju fantastike i figuracije u tradicionalnom slikarstvu koje je nastavilo da se razvija nezavisno od tehnoloških inovacija. Bijenale, čiji smo organizatori i pokrovitelji, je prirodni produžetak želje da pomognemo najtalentovanijim umetnicima regiona, kroz promociju u likovnoj kritici i medijima, i kroz otkup radova za zbirku fondacije.

Naša vizija

U prošlom veku Beograd je bio stecište plodnih umetničkih razmena u okviru slavnih umetničkih grupa i pokreta poput Medijale, čiji su akteri bili prepoznati kao nosioci filozofske misli i estetskog senzibiliteta. Bijenale je zamišljeno kao motor razvoja tradicionalnog slikarstva, koje danas, više nego ikada ranije, ima šta da ponudi savremenom čoveku: slobodnu fantaziju, priču, tehničku veštinu, osećajnost i lepotu. Naš cilj jeste da Srbija, koja je bogata kako genijalnim slikarima tako i kolekcionarima figuralnog slikarstva, postane novi centar umetnosti fantastike, metafizike, magičnog realizma i nadrealizma u regionu, a u budućnosti i u svetu.

Zbirka Fondacije Mihajlović - Feniks

Zbirka “Fondacija Mihajlović – Feniks” je impozantna, porodična kolekcija, s ljubavlju odabranih autentičnih slika i crteža, koja na pravi način predstavlja najbolje savremene umetnike Srbije. U njoj su objedinjena reprezentativna dela renomiranih stvaralaca različitih generacija i senzibiliteta, nastavljača kulturne baštine – naklonjenih tradicionalnom, fantastičnom ali i vanpojavnom. Jedinstvenost ove zbirke je u rafiniranom, pažljivom selektovanju pojedinačnih dela, iz bogatih opusa savremenih slikara. Nakon prvog Bijenala, zbirka je postala bogatija za nekoliko novih radova. Neke od umetničkih dela zbirke možete videti ovde:

Nagradni konkurs