Kari En Baade

Bujne uljne slike nagrađivane američke slikarke Kari En Baade (1974) povezuju istorijska remek-dela sa savremenim iskustvom. Njeni radovi reanimiraju slike od antike do moderne ere, koje koristi kao osnovu za sastavljanje nadrealnih pejzaža naseljenih figurama sa drugog sveta i električnom florom i faunom. Umetnica uspostavlja dijalog s prošlošću, ubrizgavajući savremeni glas i reinterpretirajući istorijske fragmente koristeći svoju originalnu feminističku i autobiografsku perspektivu.

Baadeova je rođena u Nju Orleansu i studirala je u Čikagu. Međutim, prelomni trenutak u njenoj karijeru je godinu dana probvedenih u Italiji, gde je proučavala tehnike starih majstora na Akademiji umetnosti u Firenci.

Ona radi tehnikama starih majstora s akcentom na procese od 1250. do 1860. godine, uključujući jajčanu temperu i premazivanje voskom. Simbolizam koji umetnica koristi, udružen s luminiscentnom bojom komunicira temama smrti, seksualnosti i ega razotkrivajući mračnu stanu čovekove prirode.

Kari En Baade je talentovana i veoma maštovita umetnica čiji je rad neopozivo povezan sa savremenim nadrealnim pokretom. Genijalne i ekscentrične kompozicije podsećaju na fantastične parabole, koje složene po svojoj ikonografiji i slikovitosti osporavaju granice filozofije i stvarnosti. Njena moćna i detaljna umetnička dela kombinuju elemente renesansnog i baroknog slikarstva, što rezultira mističnim pejzažima i radoznalim pričama naseljenim maštovitim likovima. Ova afirmisana i izuzetno nadarena američka umetnica istražuje krajnje domete uma, zagovarajući iracionalno, poetično i revolucionarno u avangardnoj i stimulišućoj vizuelnoj estetici koja spaja umetnost s filozofijom i književnošću.

Njeni radovi odbacuju racionalnu viziju života u korist one koja potvrđuje vrednost podsvesti dok ona vidi magiju i čudnu lepotu u neočekivanom, jezivom, zanemarenom i nekonvencionalnom. Umetnička dela koja radi protežu se daleko izvan relativno ograničenog inventivnog kapaciteta velike većine umetnika i daruju novu, intenzivno ličnu i jedinstvenu interpretaciju nadrealizma.

Baadeova otključava beskonačne misli i priče iz svog podsvesnog uma, ovekovečujući svaki detalj svojih svetova snova ili skrivene psihološke tenzije u stimulativnim i provokativnim kombinacijama intenzivnog talenta i ubedljivog umetničkog uticaja. Stiče se utisak da je Dalijeva preciznost isprepletena s prerafaelitskom vizijom lorda Lejtona, kao i suprotstavljenim elementima flamanskog slikarstva.

Duboka priroda kompozicija nudi fascinantan prozor u paralelni i nematerijalni univerzum u kojem Baade eksplodira eruditnim kompozicijama i živopisnom vizuelnom poezijom. Imaginarne iako razumljive slike pružaju kontrapunkt, ali izbijaju simboličkim referencama koje nude duboke i dirljive interpretacije. Mistična i primamljiva koncepcija umetnice prenosi osećaj uravnotežene harmonije koji je u stanju da uzbudi i duboko oduševi posmatrača.