Rezultati

Rezultati

Rezultati rada stručnog žirija II Bijenala fantastike!

Selekcija radova za II Bijenale fantastike odvijala se u dve faze. U prvoj fazi, žiri je pravio izbor na osnovu fotografija radova u elektronskoj formi (prijavljeno je 343 dela). Tada su eliminisani radovi koji po mišljenju sva tri člana žirija ne ispunjavaju uslove konkursa, bilo po tehničkoj strukturi (dimenzije, materijal), bilo po idejno-poetskoj strukturi, ukoliko ne pripadaju žanru fantastike, nadrealnog, vanpojavnog.

Drugi krug žiriranja održan je 10. juna 2023. godine u prostorijama Kolarčeve zadužbine gde su bili pristigli originalni radovi autora koji su prošli prvi krug žiriranja. Mesto odabrano za konačnu selekciju omogućavalo je konstantnu svesnost prostornih potencijala Galerije Ilije Kolarca, gde će za svega nekoliko meseci biti otvoreno II Bijenale fantastike. Članovi žirija su o svakom radu iznosili pojedinačno mišljenje analizirajući sve elemente likovnog dela. Iskreno i otvoreno smo govorili o ličnim zadrškama u pogledu izbora nekih radova. Sagledavali smo razloge i opravdanja za svaku sliku iz ugla dvoje umetnika i jednog istoričara umetnosti, kroz tri različita senzibiliteta, jer umetnost je subjektivna stvar sve dok vremensko rešeto ne uradi svoje. Zadovoljni smo zajedničkim radom, jer smo iznosili mišljenje bez ustručavanja i sa potpunim međusobnim uvažavanjem. Cilj nam je bio objektivnost u skladu sa vizijom i misijom ove značajne manifestacije.

Izbor se sužavao i na kraju smo ga sveli na 25 radova koje će videti posetioci Bijenala.

IMENA IZABRANIH AUTORA:

 1. Aparin Sergej
 2. Ćetković Goran
 3. Delalle-Putniković Matheo
 4. Dimitrijević Budimir
 5. Dunjić Vladimir
 6. Dželatović Suzana
 7. Đorđević Mate (Nemanja)
 8. Đurišić Ivan
 9. Jandrić Radovan
 10. Jovanović Dobrica
 11. Karafilovski Ivan
 12. Krstajić Ranko
 13. Krulj Zoran
 14. Krunić Slavko
 15. Lalić Vladimir
 16. Milošević Predrag
 17. Mirkov Hana
 18. Mošić Petar
 19. Obradović Maja
 20. Rakićević Marijana
 21. Stepović Milan
 22. Todorović Predrag
 23. Ulardžić Dejan
 24. Valjarević Veljko
 25. Vujačić Rade

Tako smo došli i do tačke odluke ko će ove godine biti dobitnik velike nagrade Gran-pri Bijenala fantastike.

Svaki član žirija je odabrao po dva autora za koje je smatrao da zaslužuju glavnu nagradu. Desilo se da smo svi troje u svoj izbor uvrstili istog autora. Posle iscrpne analize dela od strane svakog člana žirija došli smo do jednoglasne odluke. Ime dobitnika biće objavljeno na samom otvaranju izložbe II Bijenala fantastike – 16. septembra 2023. godine u Zadužbini Ilije M. Kolarca.

– Željko Đurović, akademski slikar (predsednik žirija)

– Dr Oliver Tomić, istoričar umetnosti

– Dr um. Snežana Petrović, akademska umetnica