VOJĆEH SIJUDMAK Neumorni gonič nolikih granica mašte

Doprinos poljskog umetnika Vojćeha Sijudmaka (1942) svetu naučne fantastike i fantastične umetnosti ogroman je baš koliko i prostor bespreglednih univerzuma koje predstavlja. Iako Sijudmaka na prvu loptu klasifikuju kao nadrealistu, sam umetnik se radije izjašnjava kao pobornik fantastičnog hiperrealizma, što je takođe više nego tačan način da se opišu Sijudmakova fantastična dela.

Rođen u Vijelunju u Poljskoj, Sijudmak se ubrzo preselio u Francusku sredinom šezdesetih, gde i danas živi. U svojim kasnim dvadesetim Sijudmak je dobio posao zajedno s malom grupom umetnika istomišljenika čiji su rad koristili određeni izdavači knjiga i časopisa naučne fantastike i fantastike. Vrlo brzo stasao je u jednog od najznačajnijih doprinosioca carstvu fantastičnog realizma, stekavši poštovaoce među ljubiteljima fantastične umetnosti širom sveta.

Njegov fantastični realizam, koji kombinuje nadrealističku viziju s naturalističkom umetnošću, ima korene u nadrealizmu koji predstavljaju Salvador Dali, Rene Magrit i Pol Delvo. Sijudmak deli sa Dalijem neverovatnu veštinu reprodukcije iluzije trodimenzionalnog prostora, osetljivost na svetlost i senku i sposobnost korišćenja linearne i prostorne perspektive. Sijudmak dopunjuje ova tradicionalna izražajna sredstva čisto realističnim i često vrlo ličnim elementima, stavljajući svoje tehničko savršenstvo u službu svoje veoma originalne i snažne mašte.

Majstor italijanske kinematografije, veliki Federiko Felini, o Sijudmakovom izuzetnom talentu je rekao: „Kakva bezgranična fantazija i kakva neverovatna sposobnost da se to prikaže. Gotovo neverovatan talenat, nadareniji i beskonačniji od onoga koji vodi naše najbogatije snove, izražava se kroz njih i smišlja ih”. Osim Federika Felinija kao veliki poštovaoci ovog umetnika spominju se velika filmska imena poput Džordža Lukasa, Žan-Žaka Anoa… Sijudmakova dela su mnogo puta korišćena kao muzički, pozorišni i filmski plakati. Oni su postali simboli velikih događaja, poput filmskih festivala u Montrealu, Parizu i Kanu (gde je, kao jedini umetnik u istoriji, tri puta dizajnirao glavni plakat za oaj prestižni filmski festival).

Sijudmak je kreirao oko 70 ilustracija za poljsko izdanje romana „Dina” Franka Herberta iz 1965. godine, knjigu čije ilustracije su bile izložene u galerijama i muzejima širom Evrope. Njegovo potentno umetničko stvaralaštvo je takođe korišćeno kao omot albuma za nemački rok bend Eloi te rok bend iz Masačusetsa – Boston. Siudmakov rad je tema nekoliko knjiga, uključujući prelepu publikaciju iz 2015. jednostavno nazvanu – Sijudmak.

Osim na koricama albuma i knjiga, te u pozorišnim i operskim postavama, mnoga njegova dela nalaze se u privatnim i muzejskim kolekcijama širom sveta.

 

NAPOMENA

U Glavnoj gradskoj kući u Gdanjskom u Poljskoj u toku je retrospektivna izložba dela Vojćeha Sijudmaka, slikara i vajara fantastičnog realizma, pod nazivom Vojćehov univerzum. Na postavci će biti predstavljeno preko 60 dela ove legende poljskog slikarstva, među kojima su njegove najpoznatije slike, crteži i skulpture. Izložba će biti otvorena do 11. juna 2023. godine.