VREMEPLOV Džon Bauer

Džon Bauer (1882-1918) postao je veoma popularan zahvaljujući svojim spektakularnim slikama stvorenja iz bajke. Brzo je stekao slavu nakon objavljivanja priča pod naslovom „Među gnomima i trolovima“ 1907. godine, a on i dan danas ima armiju obožavalaca.

Slike Džona Bauera često prikazuju bujne, guste šume sa tankim zracima svetlosti koji se probijaju kroz drveće do zemlje. Prirodni pejzaži koje je naslikao kao da skrivaju bića, nevidljiva ljudskom oku, koja su toliko rasprostranjena u švedskom folkloru. Činjenica da je Bauer pronašao inspiraciju u Smalandovim šumama učinila ga je još popularnijim među svojim sunarodnicima.

Značajan deo Bauerove ukupne produkcije su akvareli, ali je stvarao i u drugim medijima, uključujući uljane slike i freske. Jedan od primera Bauerove zidne slike je freska „Den helige Martin och tiggaren“ (na engleskom poznata kao „Sveti Martin, sveti“) na zidu zgrade Odd Fellovs u Nićepingu.

Džon Bauer je rođen u Jenćepingu. Njegov otac je emigrirao u Švedsku iz Ebenhauzena, grada južno od Minhena, kada je imao 13 godina. Džonova majka bila je farmerova kćer. Džozef i Ema su vodili klanicu na istočnom trgu u Jončepingu, što im je donelo skromno bogatstvo.

Gubitak njegove dve godine starije sestre Ane, koja je umrla kada je Džon imao samo 11 godina, veoma je uticalo na njegovu porodicu. Sa 16 godina, Džon je otišao u Stokholm da započne studije umetnosti. Posle dve godine primljen je na Kraljevsku akademiju umetnosti, gde su časovi klasične umetnosti, anatomije, perspektive i istorije umetnosti obuhvatali sedam sati predavanja, uz prekovremeni rad i zadatke crtanja kod kuće. Tamo je upoznao svoju ženu Ester, s kojom se oženio u decembru 1906. Ester je bila model za Vilinsku princezu i mnoge njegove kasnije ilustracije. U proleće 1908. Džon i Ester otputovali su u Italiju, nastanivši se u vili iznad Voltere. Tamo su ostali skoro dve godine. Bauer je bio zapanjen lepotom dela iz 14. veka koje je pronašao u muzeju u Napulju, zbog čega je rekao: „Sve više primećujem da se od najstarijih i najprimitivnijih umetnika mora naučiti da se i sam postane umetnik“.

Godine 1904. dobio je zadatak da uradi knjigu o Laponiji i proveo je leto prateći Laponce tokom njihovih migracija. Neki od detalja njihove haljine uključeni su u kostime njegovih trolova.

Njegovo najpoznatije delo, ilustracije prvog od osam tomova Bland tomtar och Troll (Među gnomima i trolovima), zbirke bajki koje su napisali švedski autori, objavljeno je 1907. o doživelo je ogroman uspeh. U prvim tomovima ilustracije su štampane samo u sivim tonovima, ponekad sa dodatom žutom. U kasnijim tomovima nalazimo poznate primere njegovog zrelog dela: princeza Tuvstar i los Skut na nebu u sumrak.

Novo izdanje antologije je naknadno objavljivano neposredno pred Božić svake godine, ali ih je Bauer samo ilustrovao do 1914.

Godine 1915. želi svoju umetnost da odvede u drugom pravcu. Naslikao je Adama i Evu, fresku Svetog Martina, te Freju, veliku sliku ulja na platnu. Patio je od depresije i sumnjao je u svoje sposobnosti.

Nakon izbijanja Prvog svetskog rata, Bauer je dao otkaz jer je osećao da trolovi ograničavaju njegov umetnički razvoj, a potom je krenuo u period opsežnog eksperimentisanja, tražeći da svoju umetnost odvede u novim pravcima. Između ostalog, slikao je freske, pravio kubističke crteže i pisao scenarije za pozorište. Njegove slike su bile izložene, ali mu nisu donele pouzdan prihod.

Život Džona Bauera završio se tragično. U novembru 1918. godine, spremao se da se preseli u Stokholm sa suprugom i trogodišnjim sinom. Pošto nije imao poverenje u vozove, insistirao je da se vrate parobrodom, koji se prevrnuo tokom oluje i svi u njemu su se udavili.

Bauerovo poslednje veliko delo bila je slika za gledalište u Karlskrona flicklaroverk. Završena 1917. godine, prikazuje boginju Freju. Bauerova supruga Elkvist je bila model za sliku.