DARLA TIGARDEN Moderna paganka čijoj magiji ne možete odoleti

DARLA TEAGARDEN je samouka umetnica i fotografkinja koja živi i radi u Ostinu u Teksasu. Ranije je radila kao stilista, šminker, kabare plesačica, dizajner produkcije i model. Počev od 2007. godine, Tigardenova je primenila sve svoje naučene veštine ka mediju fotografije, stvarajući portrete (najčešće autoportrete) u malim pozorišnim vinjetama ručno izrađenim od drveta, papira, krede i gipsa. Čin pravljenja ovih narativnih fotografija izražava zajedničko iskustvo i jedinstvo i deluje kao Tigardenovo lično sredstvo komunikacije, zaštite, rituala i formulisanja osećaja mesta. Njeni radovi izlagani su u galerijama uključujući Roq La Rue u Sijetlu, Last Rites u Njujorku te The Convent u Filadelfiji.

Umetnica iz donosi elemente fantastične umestnosti kroz magični realizam u mediju fotografije, ostavljajući gledaoca zaintrigiranog, divno dirnutog – moglo bi se čak reći i opčinjenog – njenim mračnim, filmskim i razigranim slikama. Inspirisan, prema njenim rečima, „starim bajkama sveta te filmom i fotografijom ranog 20. veka“, njen rad ima elemente rituala i u velikoj meri oličava praktičnu magiju, što za nju znači pretvaranje svakodnevnog u nešto posebno.

Ona je često sama sebi muza i model, ali njena fotografija je gotička i fantastična, barokna i zamršena, zagonetna i instinktivna, razigrana i morbidna.

Autorka napominje da radi s veoma malim budžetom, koristeći pronađene ili svakodnevne materijale, tako da često mora da bude neka vrsta alhemičara – da pravi ni iz čega – nešto.

Darlin rad karakteriše ubedljivo jaka ženska energija. Iako nije veštica, ona često navodi da je inspirisana njima: „Veštice predstavljaju toliko toga jer su žene – proganjane, moćne, uravnotežene, povezane, intelektualno i emocionalno radoznale, opasne, lekovite“.

Od mladosti se bavila knjigama i filmovima poput Ljubavne čarolije sa Nikol Kidman i Sandrom Bulok. „Deo priče o vešticama znači da ćete biti zainteresovani za mračne aspekte ljudskog iskustva. što automatski znači i da ste autsajder“, kaže ona i dodaje: „Istraživala sam sve u vezi s idejom kako žene mogu postati moćne, uključujući načine koji se smatraju nekonvencionalnim. Samo jedan susret s njenom umetnošću nagoni nas da poželimo da uronimo u priču i njen mračni, nestašno začarani svet.

Darla Tigarden je izdala monogafiju Altars koja predstavlja ne samo kolekciju 13 plodnih godina originalnog stvaranja imidža već i izvanredano svedočanstvo inventivnosti i upornosti. Ona je rad na monografiji opisala kao katarzičan. Čistivši mali prostor u svojoj spavaćoj sobi, Teagarden je počela da pravi male teatarske vinjete od drveta, papira i gipsa za slike koje takođe uključuju ručno odabrane vintaž rekvizite, odeću i ručno nacrtane pozadine. Tako je taj isti prostor u kojem je nastala većina njenih slika višestruko obnavljan i osmišljavan.

U svako od bogato predstavljenih dela u toj knjizi utkana je priča, a najčešće je tema sama umetnica koja menja oblik, spajajući bajku i lično iskustvo u svojim izrazito inovativnim i nadrealnim autoportretima.

Nadrealni fotografski narativi Darle Tigarden, koji su duboko rezonantni za one među nama koji gledaju na svet kroz komadić čarolije, hodaju potresnom linijom između bajke i stvarnosti. Ove grozničave vizije su duboko prožete krhkim tajnama, intenzivnim emocijama i jezivim osećajem hitnosti – onostranim čeprkanjem po čulima čula, zahvaljujući kojima se oni koji su usredsređeni na užitke i delikatna izobličenja iz ovih dela, osećaju kao da su konačno kod kuće.

Za ovu godinu je najavila projekat Portraits From Asphodel u kojem je udružila snage s talentovanim piscima različitih stilova koji će dati svoje viđenje njenih slika za koje Darle kaže da si njen pogled na podezemni svet.v