RODNI METJUZ Za njega je samo nebo granica

Rodni Metjuz (1945) rođen je u mestu Polton u Velikoj Britaniji. Kao dete uživao je u školskim časovima umetnosti, ali je voleo svoja istraživanja na otvorenom, proučavajući lokalnu floru i faunu, brao cveće i donosio kući veverice, svrake, zmije, pa čak i žabe! U jednom intervjuu naveo je da je na njega veliki uticaj imao Volt Dizni i njegovo stvaralaštvo.

Nakon što je završio školu, kratko je radio sa svojim ocem, inženjerom, ali je ubrzo otkrio da je previše sklon nestašlucima. Otac ga je ohrabrio da se prijavi za kurs dizajna na bristolskom koledžu. Prihvatili su ga na osnovu portfolija koji je sadržao crteže ptica olovkom. Tamo ga je podučavao Entoni Rositer, čuveni engleski pejzažista.

Kad je završio s koledžom, Metjuz je radio za reklamnu agenciju Ford’s Creative. Kaže da je tu bio prinuđen da radi dosadne grafičke poslove, koji su ga ipak naučili disciplini u radu na svakom zamislivom formatu. Time je stekao veštine koje će se pokazati izuzetno korisnim kad je postao frilenser 1970. godine.

Metjuz je osvojio svetsku umetničku scenu ranih sedamdesetih kada je njegove slike pokupila i objavila legendarna kompanija Big O Posters sa sedištem u Londonu.

Njegovi posteri prodati su u milionima promeraka, čime je stekao međunarodnu reputaciju. Od tada je proizveo preko šest stotina ilustracija, od kojih je većina naručena ili licencirana za upotrebu u različitim oblicima, od čestitki, kalendara, pa čak i snouborda do stranica fantastičnog romana ili omota za ploče rok bendova.

Zaista, njegove ilustracije Elrika od Malibonea, albino ratnika pisca Majkla Murkoka, osigurale su da njegovo ime postane sinonim za fantastičnu umetnost, tako da se od njega i dalje traži da ilustruje nova izdanja. Takođe, etablirao se i u muzičkoj industriji dizajnirajući preko 140 slika za omote albuma umetnika poput Rika Vakemana, te bendova Asia, Magnum, Nazareth i Praying Mantis.

Metjuz je oduvek gajio strast prema animaciji. Godine 1997. ostvaruje mu se san da vidi svoje kreacije kako oživljavaju, kada je pored pokojnog Džerija Andersona završio dečju seriju Lavander Castel. Bila je sastavljena od 26 epizoda i napravljena po stop-mušn ključu. Metjuz voli da napomene da je reč o međugalaktičkoj strip-avanturi s dobrim moralnim kodeksom. Serija je prikazan je na ITV-u u Velikoj Britaniji, za njenu izradu bile su potrebne dve godine, a koštala je neverovatnih 2,5 miliona funti.

Godine 2005. dobio je poziv od tvoraca filma Magična vrteška (Magic Roundabout), da doprinese konceptu dizajna koji bi raspalio maštu gledaoca, što mu je i te kako pošlo za rukom. Metjuz se čak probio u polje animacije kompjuterskih igara, obezbeđujući koncept dizajna za kompjuterske igre kompanija Sony Psygnosis i Midway. Takođe, baš on je dizajnirao čuveni originalni logo za video-igricu Traveller’s Tales još 1994. godine.

Ne smemo zanemariti ni njegovu posvećenost ilustracijama Tokinovih priča. U jednom intervjuu iskreno se požalio da je godinama trpeo beskrajno brbljanje članova rok benda koji su raspravljali o Gospodaru prstenova u kombiju dok su putovali na svirke. A onda je nekom prilikom zalutao u biblioteku i video Hobita. Sve posle toga je istorija…

Metjuz se ne bavi samo umetnošću – on je iskusan bubnjar, koji je svirao u svojim bendovima još od tinejdžerskih dana. Svirao je s mnogim legendama muzičkog sveta, uključujući bendove Cream, Derek and the Dominos Erika Kleptona, Deep Purple… Ipak, na kraju je doneo odluku da bude isključivo fokusiran na fantastičnu umetnost.

Danas, međutim, uspeva da spoji svoje dve strasti. Nedavno je zajedno sa svojim prijateljem, gitaristom Džefom Šicom, objavio metal album Trinity, gde je svaka numera inspirisana nekom njegovom slikom. Paru se pridružuje mnoštvo renomiranih muzičara, uključujući Tonija Klarkina (Magnum), Pita Kolmana, Džona Pejna (Asia), Olivera Vejkmana (Da) i Rika Vejkmana (Da).

Njegova nepokolebljiva želja da poveže svoja dva talenta će verovatno postati još izraženija tokom narednih godina dok ih bude povezivao, bilo u knjigama, animacijama, igrama, ili svojim pisanjem tekstova, aranžmanima i veštinom lupanja u bubnjeve.

Trenutno živi i stvara u prostranoj seoskoj kući koja se nalazi visoko na brdima na ivici Nacionalnog parka Snoudonija u Velsu. Preselio se ovde iz Somerseta nakon što je stekao međunarodnu reputaciju kao umetnik.