NADEŽDA Čarobnica koja od dosadne stvarnosti pravi magiju

Nadežda je umetnica rođena u Rusiji (1985) s trenutnim boravištem u Kaliforniji. Fokusirajući se na narative pažljivo sakupljene iz skrivenih odaja svoje mašte i pretvorene u pejzaže snova, njena višestruka umetnička dela su intimni prozori u unutrašnji svet njenih ekscentričnih likova i bića. Poput jorgana sašivenog od mnogih stvarnosti u kojima se ličnosti i mesta prepliću, preklapaju, spajaju i uvijaju – Nadeždin misteriozni svet prkosi zemaljskom. Unutar ovih svetova sve je moguće. Nelinearni kreativni proces teče između različitih medija i omogućava umetnici da istražuje različite tačke gledišta svojih kreacija. Takvi dinamični pristupi inspirišu njen um da se fokusira na svetove u sebi i izazove neprekidan, kreativan prenos koji se zatim kanališe kroz njene slike, crteže, skulpture, fotografiju, pisanje i film.

Ona pronalazi inspiraciju u svetu oko sebe. Alegorija i mašta su važni aspekti njenog rada. Čovek koji spava u vagonu raspaljuje njeno umetničko biće jednako lako kao pažljivo planirano fotografisanje. Nadežda je inspirisana realnošću trenutka i smatra da je imperativ da uloži svestan napor da vežba svoju maštu.

Pošto je odrasla u severnoj Rusiji, folklor, oštre zime, lepota severnog svetla i pozorište ugnezdili su se duboko u njenoj podsvesti i stoga se redovno javljaju u njenim slikama i crtežima. Umetnica ističe da veliki uticaj bake, poreklom iz Sibira, koja joj je pričala o ruskoj mitologiji. Ovi uticaji njenog ranog detinjstva na mnogo načina su je oblikovali kao odraslu osobu i utabali joj umetnički put. U jednom intervjuu je rekla: „Stvari kojima se okružujete ulaze u vašu podsvest“.

Odrasla uz priče lokalnog narodnog pripovedača Stepana Pisahova, pune namerno nelogičnih situacija u koje su se izmišljeni likovi i bića stavljali, zbunile su njen mladi um i pokrenule joj maštu. Ubrzo se upoznaje i s poezijom Vladimira Majakovskog, što je inspirisšte piše sopstvenu poeziju. Kasnije prelazi na hvatanje ideje bojom, a ne rečima.

„Uvežbavam domete svoje mašte čak i kada sam van studija, posebno ako život predstavlja naizgled dosadne situacije – često samo voljom nečija mašta može da transformiše svakodnevno u magično“, kaže umetnica.

U carstvu između svesnog i podsvesnog uma, otključajte rezervoar sećanja i emocija i uronite u umetnički duh svake slike. Potopljeni u misteriju, lutajte krivudavim hodnicima kreativne vizije tako sanjive da ćete čeznueti da se nikad ne povratite.

Nadeždina kratka priča (31. maj 2021):

Čekaonica

Čekam. Da ogledalo postane prozor. Sedeći mirno. Brojanje skrivenih sadašnjosti koje se spajaju i razdvajaju. Kapljice vode iz slavine čuju se poput bubnjeva u jeku bitke – bim-bam-bum. Još samo minut  i pretvoriće se u crvotočinu, gutajući male sekunde. Sekunde drhte a ja ih umirujem pričom o močvarnim predelima – punim fantastičnih spektakla i nerazjašnjenih mogućnosti. Minuti se smiruju i zaspe u naručju sata. Sat je bio ispunjen vibrirajućim mislima, tapkanjem prstiju i uzdasima nepoznatog koji su dolazili iz ključaonice drvenih vrata.

U galeriji Modern Eden u San Francisku od 12. februara do 4. marta traje Nadeždina izložba Secret Hallway (eng. Tajni hodnik).

Tajni hodnik je zapravo mesto između stvarnosti i sna, svesti i podsvesti, prostor s mnogo vrata, pitanja i, eventualno, odgovora. Ključevi su skriveni negde unutra. Šta je iza tih vrata? Umetnica kreće na putovanje da sazna. Iza njih su skriveni svetovi – odaje pune likova i stvorenja koja se odvijaju svojim misterioznim danima i noćima. Svaka slika otkriva svet, mapu za šetnju kroz maštovite umne pejzaže svoje tvorkinje.