Roland Mikhail Snovi upakovani u hindusitičku tradiciju

Roland Mikhail  je sin prve generacije egipatskih imigranata u Americi i živi u Sanset Parku u Bruklinu. On je slikar, vajar, instruktor anatomije na Prat institutu i ​​rezidencijalni umetnik u Severnoameričkom skulpturnom centru. Takođe je stručnjak za džijudžicu, mitologiju i simboliku, a proveo je veći deo poslednje decenije iskopavajući svoje detinjstvo omogućavajući mu da otkrije skrivene delove psihe. Ovo putovanje i sva ova istraživanja odražavaju se u njegovom radu. Svoj kreativni stil opisuje rečima „sporo i namerno“.

Njegove slike potiču iz intuicije ulivene u strukturu pažljivo ispečenog slikarskog zanata, vibrirajući između metodike i improvizacije.

Inspiraciju crpe iz raznolikih stvari – fotografije, filma, bajki, psihologije, poezije, čak i borilačkih veština. U njegovom radu vidljiv je uticaj tibetanske umetnosti i ali posebno drevne rezbarija Indonezije.

Evidentan je trud da napravi slike koje tokom vremena produbljuju svoj smisao dok posmatrač otkriva stvari koje u početku nisu bile očigledne.

Teško je zapaziti sve detalje u radovim Rolanda Mihaila. On je u stanju da izvede uzvišeni realizam u svojim slikama, a zatim da ih upakuje u rezbarene teksture i simboliku naizgled bez većeg napora.

Iako po vokaciji slikar, Roland Mikhail povremeno menja četkicu za dleto dok zaranja u čudesni svet kamena. Tokom poslednjih deset godina, Rolandove slike su i inspirisane skulpturom, posebno onom urađenom od kamena. Tekstura kamena je nešto što je oduvek bilo zastupljeno u njegovom radu. Njegov najnoviji komad je beba izvajana od mermera koja simbolizuje nov život i poduhvate u umetnikovom stvaranju.